google-site-verification=yLp-d8UuJdQSq6J-_GkWiR3QHI20biE6GcrQwpk5IbA
säljblogg

9 tips för att skriva bra copy

Du vet att copy spelar roll, även i försäljningen, men hur ska man tänka, vad rankar högt på Google? Ta del av våra 9 bästa tips nedan för att skriva bra copy.

skriva copy

Copy tipsen

Tipsen passar till SEO copy, UX copy, sociala medier av olika slag, artiklar, Google ads, nyhetsbrev mfl. så länge de anpassas efter plattform.

  1. Skriv utifrån plattformen du verkar på – är det till en social kanal, hemsidan, nyhetsbrev eller en artikel? Beroende på detta så har du olika tidsspann på att få din publiks ”attention”. Kolla upp så du anpassar din text efter antalet tillåtna tecken så kommer du långt redan här.
  2. Skriv till din målgrupp/persona – så att copyt blir riktat emot den du vill ska intressera sig och läsa ditt innehåll.
  3. Lägg tid på rubriken (och gör det verkligen) och ingressen/snippet/metatexten (länka till definitioner om dessa). Se din text som en trailer för vad komma skall.
  4. Håll vad du lovar i din text = leverera bra innehåll som ger ett mervärde när din besökare kommer dit du vill. Att bara locka till en hemsida med en smaskig rubrik för att sedan komma till en sida som inte håller måttet gör att man lämnar sidan snabbt. Detta gör att du får en hög bouncerate*  och rankas ner på Google. Bouncerate är avvisningsfrekvensen som mäts i Google Analytics (GA)
  5. Skriv lättläst copy som är enkelt och begripligt, att slänga sig med ett språk som ingen förstår är onödigt och gör texten svårläst. Var konsekvent i ditt språk och tonalitet.
  6. Ha en tydlig CTA (call to action) eller CTV (call to value), dvs vad vill du med materialet? Vad vill du uppmana till i ditt inlägg? Signa upp, ladda ner, besöka eller vill du endast tillföra ett mervärde att följa dig? Varför inte blanda, så då får en bra mix.
  7. Dela upp din text så den blir lätt att konsumera. Rubriker och underrubriker + bild. Ha det lättöverskådligt så man kan skumläsa/ögna igenom efter godbitar.
  8. Är ämnet hett att skriva om? Hur många söker på området/ämnet? Att ha ett hett ämne är en stor hjälp för att möjliggöra chansen att bli sedd och läst. Hur många söker på ämnet, vad trendar just nu? Håll dig uppdaterad på sociala medier, tidningar och hemsidor vilka du vet är i framkant.
  9. Copy som innehåller siffror, uppmaningar och känsloanspelande ord ger upp till 300% mer trafik.

Det finns så mycket mer jag kan skriva, men nu vill jag att detta ska vara lättlästa tips som tillför mervärde 😊 Tänk på att driva organisk trafik kan ta ett tag för att se resultaten, så fortsätt skriva, testa och skapa. Vill du ha en skjuts så kan du alltid betala för att bli sedd på sociala kanaler eller via Google ads. Det är ju aldrig fel att få ut budskapet i den takt man vill. Lycka nu till i ert skrivande. / Marknadsavdelningen på Protosell

Vill du läsa mer relaterade blogginlägg inom marknadsföring så har vi bland annat om att Re-branda sitt varumärke eller om om våra 5 bästa tips för att boosta din kunskapsbank som vi har plockat fram för alla inom marknadsföring. Där vi som arbetar inom marknadsföring tipsar om olika utbildningar som vi kan rekommendera. Och bäst av allt är att de finns så många gratis. ”So keep on learning”

*bounce rate = Värde som mäts i Google Analytics på avvisningsfrekvensen. En ganska “normal” bounce rate kan i snitt ligga mellan 26 och 70%.
Har du en hög bounce rate kan det tyda på att din sida inte riktigt tilltalar de besökare som klickat sig in. Och det kan betyda att du kanske riktar in dig på fel målgrupp.

Rulla till toppen