Det finns en överhängande risk att de flesta regeringar kommer att satsa allt på att få ekonomin att växa så snabbt som möjligt och inte prioritera klimatfrågor.
Man skulle kunna säga att mänskligheten nu står vid ett vägskäl. Antingen anta en optimistisk framtidstro och göra modiga val som leder till en hållbar värld eller snabbt bara gå tillbaka i gamla hjulspår.
De flesta är överens om att pandemin medför bestående förändringar i vårt sätt att arbeta, shoppa och resa.
Men kanske visste vi egentligen att allt som har hänt skulle ske. För flera år sedan förutspådde Li Edelkoort, en av världens mest inflytelserika trendguruer, en våg av kollektivism och antiurbanisering, där utflyttningen från storstäderna sammanfaller med önskan om ett mer hållbart och reflekterande liv.
Det är också intressant att pandemins strukturförändringar kan vara kvinnor till gagn, tack vare sådant som ett mer flexibelt förhållningssätt till digitala möten och flexibla arbetstider.
Faktum är att i Sverige under pandemiåret 2020 har kvinnor i åldersgruppen 0–64 år en underdödlighet på 12 procent enligt Statistiska Centralbyråns rapport från december 2020.
Det är synd att den allmänna debatten fått slagsida åt katastrofiering och brist på framtidstro. Ett sådant förhållningssätt leder ingen vart. Jag uppmanar istället alla att bidra till att pandemin blir startskottet för en ny tidsera med en grön våg, ökad företagsamhet, ökad jämställdhet och minskade internationella konflikter.
Det brukar ju sägas att pessimisterna, de har nästan alltid rätt, men det är optimisterna som förändrar världen.
Karolina Wallin Brorsson , entreprenör, styrelseordförande och vd för konsultbolaget Protosell, styrelseordförande i billeasingföretaget Modern Car Group och mjukvaruföretaget StudyBee samt fullmäktigeledamot i Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.